De Amsterdamse effectenbeurs is donderdag in de min geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen.
Het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond, dat de Amerikaanse politieke partijen op de valreep wisten te bereiken, is al grotendeels ingeprijsd in de markt. In Amsterdam ging KPN onderuit na intrekking van het overnamebod door América Móvil (AMX).
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent lager op 382,01 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 584,72 punten. De beurs in Parijs verloor 0,3 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,4 procent en de FTSE in Londen verloor 0,3 procent.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft het wetsvoorstel ondertekend om het schuldenplafond te verhogen. Met de ondertekening komt formeel een einde aan de ‘shutdown’ van de overheid. Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) valt de economische groei in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal ten minste 0,6 procent lager uit door de 17 dagen durende gedeeltelijke sluiting van overheidsdiensten.
KPN onderuit
In de AEX was KPN hekkensluiter met een verlies van bijna 9 procent. AMX liet weten het voorgenomen bod van 2,40 per aandeel op KPN niet door te zetten.
Het Mexicaanse telecomconcern wijst op de beschermingswal die de Stichting KPN heeft opgeworpen en op de gesprekken die met KPN zijn gevoerd. Daaruit is volgens AMX gebleken dat het onmogelijk zal zijn om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen. Volgens KPN was AMX niet bereid om de prijs te verhogen.
Nutreco
Bij de middelgrote fondsen leverde Nutreco ruim 2 procent in na bekendmaking van de derdekwartaalcijfers. Het diervoederbedrijf denkt over heel 2013 een lagere operationele winst te behalen dan vorig jaar.
In Zürich bracht Nestlé de omzetcijfers over de afgelopen 9 maanden naar buiten. Het levensmiddelenconcern kampt net als concurrent Unilever met een zwakkere groei in opkomende markten en aanhoudende zwakte in Europa. Het aandeel steeg desondanks 1,5 procent.
Carrefour steeg in Parijs 3,1 procent. Het supermarktconcern wist in het derde kwartaal meer omzet te genereren in thuisland Frankrijk, waar de inkomsten meer dan 2 jaar lang juist daalden.
De euro was 1,3591 dollar waard, tegen 1,3490 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 101,98 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 110,41 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl